Vitamina B12
Vitamina B12 se incadreaza in grupul vitaminelor hidrosolubile, si mai este cunoscuta si sub denumirea de ciancobalamina, si contine cobalt, element vital ce intra in componenta globulelor rosii. Vitamina B12 este rezistenta la caldura, aer, dar este distrusa de lumina, razele ultraviolete si acizi.
Descoperiri de ultima ora releva faptul ca vitamina B12 este esentiala si pentru structurile osoase din corpul nostru. Formarea oaselor se produce doar daca osteoblastele, celulele ce construiesc tesutul osos, dispun de suficienta vitamina B12. Acest lucru este important pentru copii, ca si pentru femeile la care, dupa ultima menstruatie, pierderea de masa osoasa este determinata de cauze hormonale. Vitamina B12 participa la procesul de reinnoire celulara, la sinteza AND-ului, a fierului, a vitaminei C, a acidului pantotenic, folic si la sinteza vitaminei B15; constituie un aliat pretios in mentinerea acuitatii simtului tactil si auditiv, in perceptia durerii, in echilibru, ca si pentru sporirea capacitatii de invatare, impiedicarea pierderilor de memorie si pastrarea aplombului mental; intervine in procesul de maturizare a globulelor rosii, inlaturand astfel oboseala si anemia.
Cercetatorii cred ca exista o legatura intre vitamina B12 si evolutia bolii Alzheimer. O cantitate insuficienta de vitamina B12 ar permite eliminarea unei substante numita homocisteina care, atunci cand depaseste un anumit nivel, devine nociva pentru celulele cerebrale.
In acelasi timp, pe baza proprietatii sale procoagulante, care reprezinta un pericol pentru peretii arterelor, homocisteina ar putea fi legata si de maladiile cardiovasculare.
Doza zilnica recomandata: este de 2-2,5. mcg pentru adulti, ceva mai mare pentru copii, si de 2,2-2,6 (3) pentru femeile aflate in perioada de sarcina si de alaptare. Trebuie remarcat si aspectul ca regimurile vegetariene stricte pot provoca hipovitaminoze B12, motiv pentru care astfel de regimuri alimentare trebuie evitate, indeosebi la copii. Vitamina B12 este indicata in anemii de orice fel, in nevralgii, dureri reumatismale, oboseala fizica si intelectuala, colite, alergii, iritabilitate, depresii, insomnii, alcoolism, reflexe lente, dificultati de comunicare si de vorbire, anorexie etc. Aceasta vitamina este recomandata celor afectati de ateroscleroza.
Surse
Vitamina B12 se gaseste doar in alimentele de origine animala: ficat, carne de vita, de porc, oua, lapte, branza si rinichi, stridii si scoici.
Cand sistemul digestiv este inapt sa absoarba aceasta vitamina, apare un deficit, iar un regim alimentar inadecvat - tipic mai ales pentru vegetarienii convinsi, care nu consuma nici produse lactate si nici oua, poate genera carente de vitamina B12. De asemenea, persoanele in varsta sunt predispuse la deficitul mentionat, care genereaza: palpitatii, slabiciune, pierderea apetitului, memoriei, tulburari de personalitate.
Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina B12 pentru ca este eliminata rapid prin urina, nu prezinta nici un risc. Totusi, persoanele astmatice pot avea reactii alergice. Este dificil de stabilit o legatura intre carenta vitaminica si anumite boli, deoarece deficitul se instaleaza lent, in ani de zile, consumul terapeutic de vitamina B12 nu este indicat pacientilor bolnavi de cancer, pentru pacientii care au probleme de asimilare, medicii au recurs la forma injectabila, - Adeptii culturismului care nu doresc sa abuzeze de anabolizante steroidice, pot consuma suplimente de vitamina B12, aceasta fiind un anabolizant natural. Calciul faciliteaza asimilarea vitaminei B12. Administrarea intravenoasa a hidrocobalaminei poate contracara efectele otravirii cu cianura. Asociata altor vitamine din complexul B, vitamina B12 ajuta la reglarea ciclului menstrual.
Suplimente alimentare nu trebuie sa fie folosite ca un substitut pentru o dieta variata. Nu depasiti doza zilnica recomandata.